Klikom miša na pojedinu sličicu odaberite neku od BizNet usluga.
Kontakt
Poziv na suradnju
Gospodarska kretanja
  Osnovni makroekonomski pokazatelji hrvatskog gospodarstva
  Odabrani makroekonomski pokazatelji tranzicijskih zemalja
  Odabrani makroekonomski pokazatelji razvijenih zemalja
  Industrijska proizvodnja
  Trgovina na malo
  Turizam
  Prijevoz putnika i robe
  Graditeljstvo
  Osnovni agregati cijena
  Zaposlenost i plaće
  Ekonomski odnosi s inozemstvom
  Tečaj i međuvalutarni odnosi
  Tržište kapitala
  Monetarna kretanja
  Likvidnost i solventnost
  Financijski rezultati poslovanja poduzetnika
  Državni proračun
  Dug Središnje države i Ukupni vanjski dug RH
  Bruto domaći proizvod

Graditeljstvo

U listopadu 2005. godine, već treći mjesec uzastopce, fizički obujam građevinskih radova izražen kroz broj odrađenih sati, raste pa je 8,8% veći u odnosu na listopad 2004. godine. Unatoč takvim kretanjima, u prvih deset mjeseci 2005.g. bilježi se pad fizičkog obujma građevinskih radova za 2%, u usporedbi sa istim razdobljem 2004. godine, kada je ostvarena stopa rasta od 2%.

Pritom je više od polovice vremena odrađeno na ostalim građevinama, primarno ceste, mada se bilježi njihov sve manji udio u ukupnim građevinskim radovima (oko 56,6%), dok je lani u istom razdoblju taj udio iznosio preko 60%: Naime, i u 2005. godini nastavlja se tendencija bržeg rasta visokogradnje (zgrade), ali ipak nedovoljnog da bi nadoknadio sporiji rast u niskogradnji.

/hgk/fileovi/6855.gif

Vrijednost građevinskih radova u trećem tromjesečju 2005. godine veća je za 8,6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada je zabilježen pad od 4,6%.

Time je vrijednost radova u devet mjeseci dosegla gotovo 15,8 milijardi kuna, što je 4,9% više nego u istom razdoblju prethodne godine. Dakle, nastavlja se trend rasta izvršenih radova, ali ipak sporijom dinamikom nego u 2004. godini i to za 3,1 postotna boda.

/hgk/fileovi/6856.gif

S druge strane, vrijednost sklopljenih ugovora s naručiocima radova za buduća razdoblja upućuju na nešto bržu dinamiku rasta od dosadašnje. Naime, u prvih devet mjeseci 2005. ugovoreno je vrijednosti budućih radova od 15,2 mlrd. kuna, što je 24,4% više u odnosu na isto razdoblje 2004. godine.

Prilog:

Indeksi fizičkog obujma građevinskih radova (xls)


 

© Hrvatska gospodarska komora. 2003.